Hero Image
Инфекциозни заболявания

Факти и митове за ХИВ/СПИН

Научете повече за някои факти и митове за ХИВ/СПИН!

*Това е снимка на недействителен пациент и е само с илюстративна цел!

01.

Мит: ХИВ може да се разпространи чрез докосване/контакт

Факт: СПИН: ХИВ се разпространява чрез директен контакт с телесни течности като кръв, семенна течност, вагинален секрет и кърма. ХИВ не се разпространява чрез всекидневните контакти. Хората с ХИВ не са опасни за хората, с които те съжителстват вкъщи или в обществото или с хората, с които те имат обикновени, несексуални контакти.1

02.

Мит: Хората с ХИВ не могат да имат нормален сексуален живот

Факт: Това не е изцяло вярно. Когато човек, живеещ с ХИВ се придържа към ефективна антиретровирусна терапия, вирусният товар става толкова нисък (по-малко от 50 копия на милилитър кръв), че е неоткриваем. Човек с неоткриваем вирусен товар не може да бъде преносител на ХИВ.2

03.

Мит: ХИВ е смъртна присъда

Факт: Продължителността на живота на хората, живеещи с ХИВ се е увеличила драстично, откакто са налични антиретровирусните терапии и продължава да се увеличава. С навременна диагноза и достъп до набор от съвременни медикаменти и придържането им към терапията, хората с наскоро придобити инфекции могат да очакват продължителност на живота почти толкова, като на хора, които са ХИВ-негативни.3

04.

Мит: Заразяването с ХИВ може да бъде предотвратено чрез 1) методът на „изваждане“ по време на секс, 2) измиване след секс, 3) „допълнителни опции“

Не, това не е вярно! Можете да предотвратите заразяване с ХИВ до максимална степен по следните начини:

 • Винаги изпозлвайте кондом,  когато правите вагинален или анален секс.4
 • Започнете с лечението на ХИВ възможно най-скоро и се придържайте към ХИВ терапията. Това може да намали шансовете Ви да пренесете ХИВ на партньора си (и Ви помага да останете здрави).4
 • Не използвайте общи игли за инжектиране на наркотици, пиърсинг или татуировки.4
 • Тествайте се редовно и се лекувайте за други полово предавани болести. Ако имате други предавани по полов път болести, можете по-лесно да предадете ХИВ на другите.4
 • Ако изследванията Ви за ХИВ са положителни е важно да информирате партньорите си, за да може и те да се тестват. Дори и при повишено внимание да не разпространявате ХИВ, бъдете честни с Вашите бъдещи партньори относно Вашия статус, за да бъдете информирани и двамата от Вас и  да останете здрави.4

Ако сте ХИВ-позитивен: приемайте ХИВ лечението си  редовно (неоткриваем ХИВ = непреносим ХИВ или U=U)2

ПрЕП – (профилактика преди излагане) – може да бъде използвана преди секс5
ПеП – (профилактика след излагане) – не трябва да бъде започвана по-късно от 72 часа след секс5

Източници:

 1. ХИВ и семеен живот. Предотвратяване на разпространението на ХИВ и други болести https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11362833/
 2. Неоткриваем = Непреносим UNAIDS 2018 https://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/undetectable-untransmittable_en.pdf
 3. Продължителност на живота с ХИВ: скорошни оценки и бъдещо въздействие https://journals.lww.com/co-infectiousdiseases/Fulltext/2013/02000/Life_expectancy_living_with_HIV__recent_estimates.4.aspx
 4. Как мога да предотвратя ХИВ? Как да предотвратите ХИВ / СПИН? | Съвети за предотвратяване https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hiv-aids/how-can-i-prevent-hiv. (последно посетен Авг. 2023)
 5. Консолидирани съвети за предотвратяване на ХИВ, тестуване, лечение и мониториране: препоръки за подход към обществено здраве (издание Юли 2021)
  https://apps.who.int/iris/rest/bitstreams/1357089/retrieve.

Мерк Шарп и Доум България ЕООД.
София 1407, бул. „Н. Й. Вапцаров“ 55, ет. 1, източно крило, сектори Б1 & Б2
тел.: (02) 819 37 37; факс: (02) 862 51 96; e-mail: info-msdbg@merck.com
BG-NON-00516 EXP 08/2025
Copyright © 2023 Мерк Шарп и Доум България ЕООД.
Всички права запазени

Hero Image
Заболявания

ВАКСИНАЦИЯ  СРЕЩУ HPV?

НАУЧЕТЕ ВСИЧКО ЗА ЧОВЕШКИЯ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)

Разгледайте цялата брошура

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗАЩИТАТА СРЕЩУ НЯКОИ HPV-СВЪРЗАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, КОИТО ЧОВЕШКИЯ ПАПИЛОМА ВИРУС МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ

КАКВО Е HPV?

Човешките папилома вируси (HPV) са семейство вируси, които могат да заразят кожата и лигавиците. Има повече от 200 типа HPV: те могат да засегнат вътрешните и външните гениталии, аналната област, областта на устната кухина и фаринкса, както и определени участъци от кожата при жените и мъжете. Около дузина от тези типове HPV се наричат високорискови. Те могат да бъдат причина за някои видове рак при мъжете и жените, най-честият от които е ракът на маточната шийка. В почти 90% от случаите инфекцията с HPV остава незабелязана и понякога може да доведе до тежки и сериозни заболявания и при двата пола. 

Нови случаи на ракови заболявания в световен мащаб, които могат да бъдат причинени от HPV инфекция:

МНОГО ЧЕСТО ИНФЕКТИРАНЕТО С HPV ПРОТИЧА БЕЗСИМПТОМНО

Човешкият папилома вирус (HPV) може да засегне всеки човек. 

от сексуално активните мъже и жени могат да бъдат изложени на HPV инфекция в даден момент от техния живот, като половината от тях са на възраст между 15 и 24 години.

HPV инфекцията е “невидима” - протича без симптоми и остава незабелязана в повечето случаи. 

Как се предава човешкият папилома вирус (HPV)?

 • Сексуален контакт със заразено лице 
 • При контакт кожа-кожа 
 • При контакт със заразена повърхност 

И ЧОВЕК МОЖЕ ДА Е ПРЕНОСИТЕЛ НА ВИРУСА БЕЗ ДА ЗНАЕ.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ОТКРИЕ HPV?

За да се открие HPV инфекция както при жените, така и при мъжете, има тестове, които откриват ДНК на човешкия папиломен вирус. 

Въпреки това, когато резултатът от теста е положителен, това не означава, че заразеният има предракови изменения или рак! 

Положителният резултат показва, че вирусът присъства в организма и може да бъде предаден. 

От случаите на рак на маточната шийка се дължат на инфекция с HPV. Рискът от развитие на рак на маточната шийка може да бъде намален чрез ваксинация и редовни гинекологични прегледи.

По данни на Националния статистически институт, разпространението на рака на маточната шийка в България се увеличава през последните години - 15 691 през 2017 г., 16 006 през 2019 г.

ВАКСИНАЦИЯТА И ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ СА ВАЖНИ

ДО КАКВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ HPV? 

Някои HPV инфекции се развиват бавно и не причиняват видими симптоми. Вирусите могат да останат за по-дълго време в тялото или да се изчистят сами от организма. Нискорисковите типове HPV могат да доведат до генитални брадавици, докато високорисковите могат да причинят предракови изменения и дори рак. 

Възможните последствия от HPV инфекция: 

HPV МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДСТВИЯ.

ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС И РАКЪТ НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

Анатомия на женската полова система и развитието на рака на маточната шийка: 

В някои случаи, когато възникне инфекция с високорискови типове HPV, могат да се появят предракови изменения (лезии) на шийката на матката. Те са с различна тежест в зависимост от количеството и местоположението на клетките, които се развиват необичайно в лигавицата (заразени клетки). 

Повечето от тези лезии се изчистват от организма, докато други остават за по-дълго в тялото или прогресират до предраково състояние. 

ЛЕЧЕНИЕТО МОЖЕ ДА ВАРИРА ОТ НАБЛЮДЕНИЕ НА СЪСТОЯНИЕТО...

ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС И ДРУГИ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ 

Човешкият папилома вирус може да причини изменения на лигавицата на вагината и вулвата, които могат да прогресират до раково заболяване. 

Ракът на ануса и пениса често се появяват в резултат на HPV инфекция. Последните данни показват, че ракът на устната кухина и фаринкса може да бъде причинен от HPV инфекция. 

...ДО ОПЕРАЦИЯ.

ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС И ГЕНИТАЛНИТЕ БРАДАВИЦИ

Някои нискорискови типове HPV могат да причинят леки, но проблемни здравословни състояния, като генитални брадавици. 

Времето от заразяването до появата на симптомите на гениталните брадавици е от 1 до 3 месеца. В зависимост от тяхната степен и вирулентност е възможно лечение с лекарства или хирургично лечение, което може да бъде болезнено и не изключва повторната им поява. 
В от случаите, гениталните брадавици се появяват отново в рамките на 3 месеца! За щастие, те могат да се смалят или изчистят сами от организма. 

90% от тези брадавици могат да бъдат предотвратени чрез HPV ваксинация. 

ГЕНИТАЛНИТЕ БРАДАВИЦИ СА СИЛНО ЗАРАЗНИ И МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ДИСКОМФОРТ.

ЗАЩИТА СРЕЩУ HPV?

Презервативът не осигурява пълна защита

HPV вирусът се предава чрез контакт със заразена кожа. 

По-конкретно, това означава, че инфекцията може да възникне, дори когато няма сексуален контакт. Презервативът е незаменимо средство, но не осигурява 100% защита срещу всички полово предавани инфекции, в това число и HPV. 

Ефективна защита чрез ваксинация

Както при други вируси (грип, хепатит В и др.), ваксинацията е най-ефективният начин за превенция на HPV инфекция. 

Чрез HPV имунизацията изградените антитела предотвратяват развитието на инфекция, дори когато сме в контакт с вируса. 

Ваксинирането срещу HPV се препоръчва в ранна възраст, преди излагане на риск от контакт с вируса. 

± 80% от населението ще се срещне с HPV инфекция в даден момент от своя живот.

ПОПИТАЙТЕ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР НА ВАШЕТО ДЕТЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)

ИСКАМ ДА ЗАЩИТЯ ДЕТЕТО СИ СРЕЩУ ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМА ВИРУС, КАК МОГА ДА ГО НАПРАВЯ? 

Колкото повече знаем за рисковете за здравето на нашите деца, толкова повече можем да направим, за да ги защитим. 

ДА БЪДЕШ ДОБРЕ ИНФОРМИРАН Е ПЪРВАТА СТЪПКА В ЗАЩИТАТА СРЕЩУ HPV

Сега, когато знаете всичко за човешкия папилома вирус и свързаните с него заболявания, попитайте личния лекар на Вашето дете за ваксинация срещу вируса. 

Ваксината срещу човешки папилома вирус в България е безплатна за момичета на възраст между 10-13 години по Националната програма на Министерството на здравеопазването за първична профилактика на рака на маточната шийка


HPV (от англ.) = HUMAN (ЧОВЕШКИ) PAPILOMA (ПАПИЛОМА) VIRUS (ВИРУС)

References:

 1. CDC, Genital HPV Infection – Basic Fact Sheet, https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm, Access on 25 April 2023 
 2. Hartwig S. et al. Estimation of the overall burden of cancers, precancerous lesions, and genital warts attributable to 9-valent HPV vaccine types in women and men in Europe. Infect Agent Cancer. 2017;12:19 (Annex 1). 
 3. Hartwig S. et al. Estimation of the epidemiological burden of HPV-related anogenital cancers, precancerous lesions, and genital warts in women and men in Europe: potential additional benefit of a nine-valent second generation HPV vaccine compared to first generation HPV vaccines. Papillomavirus Res. 2015;1:90–100 (Annex 3). 
 4. Weaver BA. Epidemiology and Natural History of Genital Human Papillomavirus Infection.
  J Am Osteopath Assoc. 2006;106 (3 suppl 1):S2–8. 
 5. Woodman C. et al. The natural history of cervical HPV infection: unresolved issues. Nat Rev Cancer. 2007;7:11–22. 
 6. Министерство на здравеопазването, Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. 
 7. National Statistical Institute. Healthcare 2019 (in Bulgarian). Sofia, Bulgaria, 2019. 
 8. de Martel C, Georges D, Bray F, et al. Global burden of cancer attributable to infections in 2018: a worldwide incidence analysis.
  Lancet Global Health 2020;8:e180– e190 
 9. Bosch et al., The causal relation between human papillomavirus and cervical cancer. 2002; 55(4):244-65. 
 10. Anderson et al., A Study of Human Papillomavirus on Vaginally Inserted Sex Toys, before and after Cleaning, among Women Who Have Sex with Women and Men ». Sexually Transmitted Infections 2014;90 (7): 529-31 

BG-NON-00492 EXP 05/2025

Hero Image
Заболявания

HPV-свързани ракови заболявания

Какво трябва да знаем?

Научете повече за инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) и за глобалните усилия на Световната здравна организация за елиминиране на рака на маточната шийка, считан за проблем на общественото здраве.

Знаете ли, че вирусната инфекция с HPV е често срещана? Всъщност, HPV инфектира голяма част от сексуално активните хора в даден момент от живота им.

При повечето хора HPV се изчиства сам. Но при други, които не се изчистят от вируса, той може да причини определени заболявания или някои видове рак в по-късен етап в живота. За съжаление, няма как да се разграничат случаите, в които вирусът ще се изчисти или ще доведе до определени заболявания.

HPV може да причини определени заболявания или рак както при жените, така и при мъжете.

При жените, устойчивите инфекции с HPV могат да доведат до развитие на рак на маточната шийка, на вагината и на вулвата. При двата пола, човешкият папилома вирус може да причини генитални брадавици, анален и орофарингеален рак (вид рак, който засяга задната част на гърлото, основата на езика и сливиците).

Някои факти за HPV-свързаните ракови заболявания

~ 668 хиляди мъже и жени в световен мащаб са диагностицирани с HPV-свързани ракови заболявания всяка година.

През 2018 г. се счита, че 1 от 25 ракови заболявания са причинени от инфекция с HPV.

Ракът на маточната шийка е 4-тият най-разпространен рак сред жените по цял свят.

“HPV-свързаните ракови заболявания са сериозен здравен проблем както при жените, така и при мъжете. За щастие, има стъпки, които хората могат да предприемат и да бъдат проактивни за своето здраве. Представителите и на двата пола трябва да говорят с личния си лекар и да научат повече за връзката между HPV и някои видове рак и други заболявания.“

Mel Kohn, М.D., M.P.H, Медицински Директор, MSD

Дейността на Световната здравна организация в посока елиминиране на рака на маточната шийка

Предприети са важни стъпки, за да живеем в свят, в който по-малко жени са засегнати от рак на маточната шийка, но са необходими повече действия за справяне с проблема.

През 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) стартира своята глобална стратегия за ускоряване елиминирането на рака на маточната шийка като проблем на общественото здраве, за да даде тласък на премахването на заболяването в целия свят.

Постигането на тази цел изисква сътрудничество и политическа подкрепа от международни и местни лидери, частния и публичен сектор.

За повече информация относно HPV и свързаните с вируса ракови и други заболявания, както и за превантивните методи, жените и мъжете трябва да попитат своя личен лекар.

Hero Image
Здравно образование

Диагноза рак. Биомаркерите могат да помогнат в изграждането на персонализирана терапия за лечение на онкологични заболявания

Онколог и научен вице-президент (AVP), д-р Александра Шарън разказва за ролята на биомаркерите в разбирането ни за причините за развитие на някои ракови заболявания и в подхода ни към тяхното лечение.

Биомаркерите предоставят важна генетична и туморна информация, с помощта на която специалистите могат да изградят персонализирана терапия за лечение на пациентите с ракови заболявания. Провеждането на биомаркерен тест е втората важна стъпка след поставяне на диагнозата.

"Това, което забелязвам при пациентите е, че те искат да са уверени, че терапията, през която преминават е съобразена с техните специфични здравни нужди, а не обща терапия, обикновено провеждана при всеки пациент със същото заболяване. Биомаркерите ни позволява точно това – да персонализираме терапията за всеки един пациент, спрямо неговите нужди. В много случаи те ни помагат да разберем повече за определен тип тумор, така че да определим коя терапия ще бъде най-ефективна за пациента," споделя д-р Александра Шарън.

Какво представляват биомаркерите?

Биомаркерите са биологични молекули, които се откриват в кръвта или тъканите и дават важна информация за определени заболявания и здравословни състояния. При раковите заболявания, биомаркерите помагат да разберем причините за тяхното развитие и да установим най-ефективния метод за лечението им.

Тестването на туморни маркери след поставяне на диагноза рак може да включва кръвен тест или вземане на малка част от тумора - обикновено от биопсия, която се използва за поставяне на диагноза - и тестване на протеините и/или гените на тумора за откриване на познати биомаркери.

"Биомаркерите ни помагат да разберем определено раково заболяване в повече детайли. Може да мислим за тях като за „Ахилесовата пета“ на рака, т.е слабото му място," споделя Алекс.

“През последните 20-25 години достигнахме до разбирането, че ракът е съвкупност от различни заболявания. Например, специалистите в областта на рака на гърдата бяха първите, които откриха, че съществуват много типове рак на гърдата и, че определени тестове биха могли да спомогнат да разберем колко агресивно протича заболяването и вероятността от неговата вторична поява.”

Някои типове тумори имат специфични биомаркери

"Всяко раково заболяване, засягащо конкретен орган от човешкото тяло, като белият дроб или гърдите при жените, обикновено носи биомаркерна информация, която ни позволява да определим, например, от какъв точно тип рак на гърдата или белия дроб страда пациента."

Интересно, някои биомаркери могат да бъдат открити в различни типове туморни образувания, без значение от първоначалното място на развитие на тумора. Понякога тези биомаркери се наричат пан туморни или тумор агностични (т.е не са специфични за определен тип рак). Подходът към лечението на ракови заболявания на база генетични и молекулярни характеристики на рака, без да има значение неговия тип и първоначално място на развитие, е фундаментална промяна в представата ни за онкологичните заболявания.

„Ахилесовата пета“ на раковите заболявания

Нашата компания е в челните редици на задълбочената изследователска дейност, стимулирайки напредъка в познанията ни за туморните биомаркери.

"Ние продължаваме да задълбочаваме нашата изследователска дейност в биологията на всички типове рак, които познаваме, за да открием тяхната „Ахилесова пета“ и да изобретим лекарства, насочени към слабото им място," пояснява Алекс. "И това е, което искаме за всеки пациент с диагноза рак – търсим биомаркери, които да ни насочват към подходящите лекарства или комбинация от лекарства, които биха довели до най-ефективно лечение."

За да се определи най-подходящата терапия за лечение, тестването на биомаркери е от ключово значение, което трябва да обсъдите с Вашия лекуващ лекар.

Ето и два важни въпроса, които да попитате Вашия лекар, в случай, че сте диагностицирани с раково заболяване:

 • Тестването на биомаркери би ли помогнало в лечението на заболяването ми?
 • Има ли вероятност моето раково заболяване да е наследствено и ако е така, трябва ли да се направи генетично изследване?

"Мисля, че определено има причина да бъдем обнадеждени, защото лечението, базирано на биомаркерна информация, помага на хората. И това е факт. Но това, от което имаме нужда днес, е провеждане на повече такива тестове и непрекъснат процес и стремеж към изучаване на биомаркерите на бъдещето, с помощта на които ще изграждаме максимално персонализиран план на лечение за всеки пациент," споделя Алекс.