Hero Image
ЗА НАС

НАШАТА ИСТОРИЯ

“Опитваме се никога да не забравяме, че медицината е за хората, тя не е за печалба.”

– Джордж Мърк

Вече повече от 130 години се ръководим от нашата визия, че иновативните лекарства и ваксини променят света.

Нашето наследство в изобретяването на лекарства и ваксини продължава да се развива и до днес. Ние адаптираме бизнеса си не само за следващите 25 години, а за следващия четвърт век.

Основаването на компанията

1891

Merck & Co., Inc. Рауей, Ню Джърси, САЩ е основана на 1-ви януари, 1891 година. Тогава 23-годишният Джордж Мърк основава Merck & Co., Inc. Рауей, Ню Джърси, САЩ като компания за дистрибуция на фини химикали в Ню Йорк и съседните градове. Merck & Co., Inc., Рауей, Ню Джърси, САЩ е позната с името MSD извън САЩ и Канада.

Първото медицинско ръководство на MSD е публикувано

1899

Нашата компания е първата, която публикува ръководството „The Merck Manual” в САЩ през 1899 година (познатo като „The MSD Manual“ извън САЩ и Канада). Леченията в първото медицинско ръководство на компанията включват кръвопускане при остър бронхит, употребата на арсен при импотентност и бадемов хляб при диабет. „The MSD Manual“ се превръща в един от най-използваните медицински източници в САЩ.

Джордж Вилхелм Мърк става президент на компанията

1925

Синът на Джордж Мърк, Джордж Вилхелм Мърк, започва кариерата си в пакетажния отдел на компанията през 1914 година и през годините се обучава в различни клонове на бизнеса. Той управлява компанията и в периода на сливането ѝ с Powers-Weightman-Rosengarten Co. през 1927 година. Джордж В. Мърк се фокусира върху изграждането на научно-изследователския капацитет на компанията, катализирайки репутацията ѝ на иноватор.

Синтезиране на Витамин B1

1936

MSD е първата компания, която синтезира витамин B1 и публикува резултатите в списанието на Американското химическо дружество. Разработката позволява масово производство на витамина и в рамките на няколко години допринася за намаляването на случаите с дефицит на витамин B1 (бери-бери). В следващите години, ръководството на MSD насочва дейността на компанията в синтезирането и на други витамини, като ги прави широкодостъпни за хората.

Компанията създава и разпространява иновативния антибиотик стрептомицин

1940

Туберкулозата исторически е била една от водещите причина за смърт в САЩ. През 1943 година, д-р Селман Ваксман и Алберт Шац разработват стрептомицин – първото ефективно лечение на заболяването. Компанията подкрепя научната дейност на д-р Ваксман и придобива патентни права. След признанието за ползите за здравето на хората, компанията оттегля патентните си права от антибиотика, за да осигури максимален достъп на пациентите до лекарството.

MSD навлиза на пазара на животинското здравеопазване със сулфакиноксалин

1948

След години на задълбочени проучвания и тестове, MSD представя сулфакиноксалин на пазара. Продуктът, използван за превенция на кокцидиоза, паразитна болест по домашните птици, официално въвежда компанията в областта на здравето на животните.

Първият синтезиран кортизон в търговската мрежа

1950

Д-р Люис Сарет, научен изследовател в Рауей, изобретява CORTINE (кортизон). Лекарството се е използвало при лечение на ревматоиден артрит, остър ставен ревматит и други свързани хронични заболявания, които често са били смъртоносни или такива, за които не е било познато ефективно лечение.

Лекарствата са за хората

1950

Във важен момент за компанията, Джордж В. Мърк изнася реч в Медицинския колеж на Вирджиния, Ричмънд, по време на която прави изявление, което придобива широка популярност, как фармацевтичната и медицинската общности могат да подобряват живота на хората:
Опитваме се никога да не забравяме, че медицината е за хората. Тя не е за печалба. Ползите идват впоследствие и ако добре сме запомнили това, тяхната поява е сигурна
Тази философия е възприета от нашите лидери и служители и днес.

Сливането на компанията с Sharp & Dohme

1953

Сливането на Merck & Co., Inc. Рауей, Ню Джърси, САЩ с Sharp & Dohme обединява нашата широка химична научно-изследователска практика и производствен капацитет с фармацевтичната и маркетинг експертиза, и международно присъствие на Sharp & Dohme.

Създаване на фондацията на MSD

1957

MSD основава своя фондация, организация с нестопанска цел, за благотворителни дарения с първоначален принос от 500 000 долара. Към днешна дата, фондацията е подпомогнала много организации с нестопанска цел с финансиране на стойност стотици милиони долари.

DIURIL е лансиран за лечение на високо кръвно налягане

1958

Появата на DIURIL (хлоротиазид) поставя компанията на лидерска позиция в лечението на сърдечно-съдовите заболявания. От лансирането на лекарството, ние сме в челните редици на научно-изследователската дейност за изобретяване на иновативни продукти за лечение на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. „Diuril Man“, прозрачна пластмасова фигурка, показваща сърцето, белите дробове, бъбреците, уретрата и пикочния мехур, помага на MSD да демонстрира на лекарите ползите на новаторския продукт за здравето на хората.

Открито е лечение на трихинелоза при животните

1970

При хората, трихинелозата (причинена от консумация на сурово или недопечено месо) може да доведе до висока температура, мускулни болки и подуване, включително други сериозни симптоми. През 1961 г. изследователски екип, ръководен от д -р Уилям Кембъл, открива тиабендазол – първото лекарство, за което е известно, че убива паразита трихинела при овце, кози, говеда и прасета. Когато популациите на северните елени в Северния полярен кръг са сериозно засегнати от паразитни инфекции, учените от MSD пътуват до там, за да ги лекуват с THIBENZOLE (тиабендазол), средство за обезпаразитяване.

Лечението не само помага за защитата на северните елени, но и на местното население, чието оцеляване зависи от животните.

Първата ваксина срещу пневмония е одобрена

1977

PNEUMOVAX (поливалентна пневмококова ваксина) – ваксината срещу пневмония на MSD, e одобрена. Изследванията и разработването на ваксината сa извършени под ръководството на д-р Морис Хилеман.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобрява Mefoxin

1978

МЕФОКСИН е одобрен за лечение на много инфекции, причинени от определени бактерии, включително грам-положителни и грам-отрицателни патогени.

VASOTEC е одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA)

1985

VASOTEC (еналаприл), инхибитор на ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ) за лечение на високо кръвно налягане и застойна сърдечна недостатъчност, е одобрен от FDA.

Ваксината срещу хепатит В е одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA)

1986

Нашата рекомбинантна ваксина срещу хепатит В, RECOMBIVAX HB [ваксина срещу хепатит В (рекомбинантна)], е одобрена от FDA, първата рекомбинантна ваксина за употреба при хората. През 1989г. пренесохме ваксиналната технология на RECOMBIVAX HB в Китай, където хепатит В беше най-сериозното предизвикателство за общественото здраве, в страната с приблизително 100 милиона носители на болестта.

MSD представя първия статин в търговската мрежа

1987

През 1987 въведохме ловастатин – първият от семейството на статините, одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Той се появява след десетилетия на научни проучвания, провеждани включително и от наши учени, и от учени по целия свят.

MSD се ангажира да дари Mectizan за елиминиране на речната слепота

1987

През 1987 г. главният изпълнителен директор д-р Рой Вагелос обявява ангажимента на компанията да дари Mectizan – колкото е необходимо, за толкова дълго, колкото е нужно – за да спомогнем елиминирането на речната слепота. За да постигнат тази цел, нашите лидери отбелязват, че много организации с богат опит и умения, трябва да работят заедно като екип. Впоследствие се създава Програмата за дарения Mectizan (MDP), като новаторско публично-частно партньорство, което придобива влияние и в развитието на други програми за даряване на лекарства.

CRIXIVAN (ИНДИНАВИР СУЛФАТ) е одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA)

1996

CRIXIVAN (ИНДИНАВИР СУЛФАТ), за лечение на ХИВ, е одобрен от FDA след период на одобрения от 42 дни. Преди одобрението от FDA през 1995 г., MSD, заедно с Американската администрация по храните и лекарствата, пациентите и застъпнически групи за ХИВ, решава да предложи програмата Crixivan. Чрез тази програма, ние направихме лекарството достъпно и безплатно за най-нуждаещите се, преди да бъде налично в търговската мрежа.

JANUVIA (ситаглиптин) е одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA)

2006

FDA одобрява JANUVIA (ситаглиптин), DPP-4 инхибитор, одобрен за лечение на диабет тип 2.

GARDASIL е одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA)

2006

Одобрената от FDA GARDASIL ваксина [четиривалентна ваксина срещу човешки папиломен вирус (типове 6, 11, 16, 18), рекомбинантна], за профилактика на рак на шийката на матката, причинен от определени типове HPV.
През 2007 г. MSD се ангажира да дари 3 милиона дози GARDASIL за 5 години в подкрепа на програмите за ваксинация в нациите с най-ниски доходи в света.

Сливането на MSD с Schering-Plough

2009

MSD и Schering-Plough завършиха сливането на компаниите и стартираха обща дейност. Сливането прави MSD втора по най-високи приходи фармацевтична компания в САЩ.

Глобалната инициатива MSD for Mothers стартира

2011

През 2010 г. статистиките показват,че на всеки две минути умира една жена по време на раждане и бременност. Много от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени. MSD стартира своя глобална инициатива, MSD for Mothers, в партньорство с международни организации, за да подобри здравето на жените преди, по време и след бременност и раждане. Към 2019 г. усилията ни са помогнали на повече от девет милиона жени в световен мащаб в 48 държави.

BRAVECTO е одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за отдела Животинско здраве на MSD

2014

Одобреният от FDA BRAVECTO (флураланер) – първите таблетки за дъвчене за кучета, които убиват бълхи и множество видове кърлежи за 12 седмици в една доза.

MSD получава ускорено одобрение на KEYTRUDA (пембролизумаб)

2014

FDA одобрява KEYTRUDA (пембролизумаб), първата анти-PD-1 (програмирана клетъчна смърт рецептор -1) терапия. Преди одобрението, терапията получава признание за иновативна терапия от FDA.

ERVEBO® е одобрен от FDA

2019

От Гвинея до Демократична република Конго (ДРК), светът се бори с най-големите и най-предизвикателни огнища на Ебола, откакто вирусът е открит за първи път през 1976 г. Тъй като огнищата остават глобално предизвикателство за здравето на човечеството, учените на MSD, заедно с множество външни сътрудници от всички сектори, остават в челните редици на изследователите, търсещи решение за справяне с тази смъртоносна болест.
MSD получава одобрение от FDA за ERVEBO® (жива ваксина срещу Ебола Заир) за превенция на заболявания, причинени от вируса Заир Ебола при лица на възраст 18 и повече години.

Next