Hero Image
Заболявания

HPV-свързани ракови заболявания

Какво трябва да знаем?

Научете повече за инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) и за глобалните усилия на Световната здравна организация за елиминиране на рака на маточната шийка, считан за проблем на общественото здраве.

Знаете ли, че вирусната инфекция с HPV е често срещана? Всъщност, HPV инфектира голяма част от сексуално активните хора в даден момент от живота им.

При повечето хора HPV се изчиства сам. Но при други, които не се изчистят от вируса, той може да причини определени заболявания или някои видове рак в по-късен етап в живота. За съжаление, няма как да се разграничат случаите, в които вирусът ще се изчисти или ще доведе до определени заболявания.

HPV може да причини определени заболявания или рак както при жените, така и при мъжете.

При жените, устойчивите инфекции с HPV могат да доведат до развитие на рак на маточната шийка, на вагината и на вулвата. При двата пола, човешкият папилома вирус може да причини генитални брадавици, анален и орофарингеален рак (вид рак, който засяга задната част на гърлото, основата на езика и сливиците).

Някои факти за HPV-свързаните ракови заболявания

~ 668 хиляди мъже и жени в световен мащаб са диагностицирани с HPV-свързани ракови заболявания всяка година.

През 2018 г. се счита, че 1 от 25 ракови заболявания са причинени от инфекция с HPV.

Ракът на маточната шийка е 4-тият най-разпространен рак сред жените по цял свят.

“HPV-свързаните ракови заболявания са сериозен здравен проблем както при жените, така и при мъжете. За щастие, има стъпки, които хората могат да предприемат и да бъдат проактивни за своето здраве. Представителите и на двата пола трябва да говорят с личния си лекар и да научат повече за връзката между HPV и някои видове рак и други заболявания.“

Mel Kohn, М.D., M.P.H, Медицински Директор, MSD

Дейността на Световната здравна организация в посока елиминиране на рака на маточната шийка

Предприети са важни стъпки, за да живеем в свят, в който по-малко жени са засегнати от рак на маточната шийка, но са необходими повече действия за справяне с проблема.

През 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) стартира своята глобална стратегия за ускоряване елиминирането на рака на маточната шийка като проблем на общественото здраве, за да даде тласък на премахването на заболяването в целия свят.

Постигането на тази цел изисква сътрудничество и политическа подкрепа от международни и местни лидери, частния и публичен сектор.

За повече информация относно HPV и свързаните с вируса ракови и други заболявания, както и за превантивните методи, жените и мъжете трябва да попитат своя личен лекар.